Ако сте креативни и търсите лесен и удобен начин да освежите или изцяло да обновите интериора на жилището си, отличен вариант за целта са самозалепващите фототапети. Предимствата на този иновативен продукт са безспорни не само заради високото качество на изработката и огромното разнообразие на мотиви и изображения, а най-вече заради уникалната възможност за многократна употреба, възможност, която никой друг ‚традиционен‘ продукт за декориране на стени не може да предложи.

Ето как да изберете самозалепващи фототапети за всекидневната: 


Зоната на всекидневната е с многофункционално приложение. От една страна, тя се обитава и ползва активно от цялото семейство, следователно, се очаква интериорът да отразява ценностите и естетичните вкусове на семейството и да предразполага към уютна, домашна обстановка. От друга страна, това е и мястото, където посрещаме гости и където те трябва да се почувстват приятно и комфортно. 

• Стимулиращи цветове. Нюанси на оранжево, топло жълто и мек кехлибар са идеални за създаване на настроение. Такива цветове създават усещане за топлина, щастие, наслада и баланс, но вдъхват, също така, и ентусиазъм, креативност, забавление и свобода. 

• Лесни за зрението мотиви и изображения. Натоварените със съдържание мотиви и изображения върху фототапетите са красиви за гледане, но за създаване на релаксираща атмосфера във всекидневната, би било по-добре да се изберат дизайни, които да стимулират, но не и да отвличат вниманието от основната дейност в тази зона – общуването. Фототапети с модерна, абстрактна 3D геометрия, както и фотоси с дълбока перспектива на изображението биха били идеални за всекидневната. 

• Лично и интересно. Всекидневната е част от вашия дом, мястото, където семейството прекарва голяма част от времето у дома, и където посрещате вашите приятели и роднини. Естествено е това пространство да отразява вашите интереси и вашите естетични предпочитания. Днес, при нарастващия брой произведения на талантливи независими дизайнери и фотографи, фототапетите са отлична възможност да изявите своята личност по един оригинален начин. Ако сте непоправими романтици, например, фототапети с природни пейзажи, с изображения на спиращи дъха залези или изгреви, или репродукции на художествени произведения от епохата на романтизма, биха били чудесен избор. 

Ето какво е важно при избора на подходящ фототапет за спалнята: 

Спалнята е мястото, където търсим убежище, лично и безопасно място, далеч от стреса и ежедневните задължения. Следователно, при избора на фототапет за акцентна стена в спалнята, става въпрос за откриване на цветове, текстури и изображения, които да спомагат за намиране на покой и за създаване на релаксираща атмосфера. 

• Успокояващи цветове. Според психологията на цветовете в интериорния дизайн, най-добрите палитри за създаване на релаксиращо пространство са бледи, пастелни нюанси на синьо, розово и сиво. Затова е препоръчително изображенията от фототапета да са в тези тонове, независимо дали те са реалистични фотоси или абстрактни мотиви. 

• Експериментирайте с цветя. В наши дни, флоралните изображения нямат нищо общо с концепцията на дизайна на тапетите от ‚бабината къща‘. Съвременните фототапети предлагат впечатляващи флорални дизайни, изобразяващи пищни растителни мотиви, които внасят успокояващия елемент на природата във вашата спалня. 

• Внесете чувство. Запитайте се, къде бихте се чувствали спокойни и щастливи. Сред освежаващата зеленина на тиха горичка, обляна в слънце? Или на пуст бряг пред спиращ дъха залез? Където и да е това място от мечтите ви, съвременните фототапети могат да ви „пренесат“ там. 

Фототапети в детската стая: 

Детската стая е важно място в ежедневието и в израстването на детето. Това е многофункционално помещение, място за игри, учене и спокоен сън. Детските фототапети могат да бъдат изключително полезни, както за зониране на пространството, така и за създаване на обща тематика на детската стая. 

• Жизнерадостни цветове. Съчетайте нюанси на жизнерадостни и ярки цветове, които да внесат вдъхновение, радост и енергия. Зелено, синьо, оранжево и жълто ще добавят много настроение. Различни цветови комбинации и мотиви могат да се използват за своеобразно зониране на пространството в детската стая. В зоната за сън, например, са подходящи по-меки, пастелни нюанси, в зоната за игри – ярки и наситени цветове, а в зоната за учене – неутрални тонове. 

• Добавете акценти. Избраната обща цветова палитра на стаята се нуждае и от ярки акценти, които да привличат вниманието на детето. От рисунки на любими анимационни герои, до реалистични фотоси, фототапетите могат да създадат уникален акцент, както цветово, така и тематично. 

• „Облечете“ стаята с фототапети. За разлика от другите помещения в жилището, всяка повърхност в детската стая е подходяща за покриване със самозалепващи фототапети. Дори тавана и мебелите! 

Самозалепващи фототапети в кухнята/трапезарията: 

Кухнята е „сърцето“ на дома за много семейства. Освен всекидневната, това може да бъде една от най-социалните и многофункционални зони на жилището, така че и тук присъствието на фототапет може да допринесе много за създаване на подходяща атмосфера. 

• Цветова свобода. Когато става въпрос за кухни, всеки цвят е подходящ. От искрящо бяло, през експресивно синьо, жълто и зелено, до неутрално сиво и бежово, всеки от тези нюанси може да внесе нещо различно в стаята, но всички те помагат за създаването на топло и приветливо пространство. Смята се, че по-топлите цветове като червеното стимулират апетита и са отличен вариант за кухни и трапезарии. 

• ‚Добър апетит!‘ Съвременните самозалепващи фототапети предоставят уникалната възможност да покриете всяка повърхност, било то стена, таван или мебел. Това им приложение е изключително полезно при използването им в зоната на кухнята/трапезарията. Заложете на акцентни реалистични фотоси на свежи плодове и зеленчуци, билки и подправки, натюрморти и градински пейзажи, за да стимулирате апетита. 

И не забравяйте, че винаги можете бързо, лесно и удобно да смените фототапета, за да актуализирате или изцяло да промените атмосферата във всяка стая!